Anodisering: färgning av aluminium

Fullsatt – anmäl dig för att stå som reserv!

Foto: Tina Umer

När​: 2022 – 19-20 februari
Schema​: lördag-söndag 1000-1630
Plats​: Kemirummet på grafikavdelningen på KKV GBG, Sockerbruket 44
Antal deltagare​: 6
Pris​: 4000kr ​Medlem​ i KKV GBG: 2000kr
Kursledare 1:​ Sofi Lidman tel: 0736427977 epost: sofi_json_lidman@hotmail.com
Kursledare 2: Sanna Wallgren tel: 0735867086 epost: sanna.m.wallgren@gmail.com
Sista anmälningsdag: Fredag 4 februari kl 1200

Mål:​ Att du efter kursens slut ska kunna arbeta självständigt med anodisering av aluminium och kunna söka medlemskap i anodiseringsverkstan.

KURSINNEHÅLL

Denna kurs vänder sig till dig som är nyfiken på anodisering och färgning av aluminium, för att få grundläggande kunskaper kring tekniken och få möjlighet att jobba självständigt i verkstaden.

Anodisering är en spännande teknik som främst används inom industrin för att skapa dekorativa ytor, skydd mot korrosion och elektrisk isolering. Anodisering kan även användas på ett mer experimentellt vis i ett konstnärligt arbete. Ett sätt att förändra materialet och skapa nya ytor och strukturer. Där du kan välja fritt om du jobbar med ett enskilt objekt eller som detaljer i ett större projekt.

Anodiseringsprocessen består av flera steg, där metallen först rengörs och etsas och sedan oxideras i svavelsyra med hjälp av ström. Eftersom anodisering är en långsam process och ofta är det sista steget i arbetet så kommer vi under kursen låta dig experimentera med mindre provbitar för att testa färgning och för att se hur olika ytbehandlingar på metallen påverkar uttrycket.

Under kursen går vi igenom säkerhet kring tekniken för att du ska känna dig bekväm i att arbeta i verkstaden.

När du har gått en kurs på KKV kan du ansöka om medlemskap till verkstaden. Observera dock att fullgjord kurs inte garanterar att medlemskap beviljas. För mer info se medlemskriterier