Fortsättningskurs i Koppargrafik

Datum: 26 – 28 april
Plats: Grafikverkstan, våning 4, KKV GBG, Sockerbruket 44
Schema: 10:00 – 16:30. Lunch 12:30 – 13:30
Undervisningstid: 16 timmar
Antal deltagare: 6
Kursledare: Inger Bernholdsson
Pris: 3800 kr Pris för medlem i KKV GBG: 3500 kr
Sista anmälningsdag: 5 april kl 12:00

Testa olika sätt att bearbeta Kopparplåten innan etsning med Järnklorid. Vi går igenom vad man kan teckna med på plåten och sedan etsa. Vi arbetar självständigt i Kopparavdelningen, gå igenom handhavande av pressar och material samt hur vi sköter om vår avdelning städning mm.. Grönt kortkurs!

Kursinnehåll

Första dagen brukar vi efter lite välkomstfika gå igenom kursinnehållet och några hållpunkter. Plåtarna skall förberedas, planer hur plåten skall klippas. Vi klipper plåten på metallavdelningen i plåtklippen och ni får träning i att klippa så att ni kan göra det själva. Vi förbereder plåtar för olika grunder och tekniker och ni får era papper som ingår så att ni kan dela dessa när det passar.
Vi går igenom rutiner i etsnings-rummet, akvatint-rummet, pappers-rummet och tryck-rummet med pressarna.


Andra dagen startar vi med att förbereda pressarna för tryck. Vi lägger upp jobbet så det inte krockar för mycket med olika aktiviteter och sedan jobbar vi med att lägga grunder och att etsa. Någon kanske vill göra en akvatint direkt det går bra. Någon vill göra en flat-etsningar det går också bra. Så länge vi håller oss med små format så kan vi samsas i etsnings-kar som håller två olika styrkor. Vi kan prova på att göra en sockerakvatint eller testa att etsa flat-etsning i olika nivåer som en test för ett försök med viskositetstryck. Vi provtrycker något som vi kommit en bit på väg med, innan dagen är slut. vi städar och tar ut filtar ur pressarna.


Tredje dagen fortsätter vi att samtidigt jobba med etsning och tryck av prover. Vi börjar med att sätta i filtar och ställa in pressarna. Nu kan andra personer göra det. Vi testar några olika svarta färger och några andra kulörer. Vi kan även testa vattenlöslig färg för den som önskar. Har vi lust och tid kan vi kanske gå igenom något ytterligare som deltagare önskar. Kanske flerfärgstryck eller annat. Vi slutar dagen med att gå igenom alla deltagares resultat och ser om vi kan få en fortsättning på gruppen. Det är trevligt att arbeta tillsammans och bra att vi kan hjälpa varann.

Vad ingår?

Kopparplåt 1 mm, plåt 30 X 20 cm, grunder och oljebaserad färg, t-sprit, rapsolja, järnklorid, och ett tryckpapper 70×100 cm.
Skyddsglasögon, enkla dammskydd vid akvatint-läggning finns .Torkpapper, och makulatur-papper finns.
Till kursen ingår Digitalt kompendium, som Du kan skriva ut hemma eller betala för en utskrift under kursen. Kaffe och te för fikapauser ingår.

Vad behöver du förbereda?

Förberedelse med enklare skisser och idéer så du vet hur du vill dela din plåt och vilken sorts grund du vill lägga.
Skyddskläder (förkläde, gammal t-shirt och långbyxor). Kirurghandskar är bra att jobba med när du lägger på färg på plåten och även att ha inuti syrahandskarna när du etsar. Vårt syrarum har ett nyligen installerat fläktsystem som är utmärkt och vi använder dragskåp för syrabadet. Om du är mycket känslig för syraångor eller partiklar rekommenderar vi att du ändå skaffar en ansiktsmask med filter för olika ändamål. Ta med lunchmat, Du kan värma mat i köket.

Förkunskaper

Du behöver ha någon vana att arbeta med etsning och ha använt pressar för någon djuptrycksteknik. Har du vana vid arbete i grafisk djuptrycksverkstad och vill ha en körkortskurs för just etsning passar den har kursen även för Dig.
Har Du ingen vana av arbete i djuptrycksverkstad kanske Du hellre skall försöka gå Grundkurs i Kopparetsning först.

Om Inger Bernholdsson
Inger Bernholdsson, Tel: 0702-111884, Epost: inger.bernholdsson@telia.com Hemsida: www.ingerbernholdsson.se

Två veckor innan kursstart får du mail med information inför kursen av kursledaren.

Om du har frågor rörande kursinnehållet, kontakta kursledaren
Om du har frågor rörande din faktura, kontakta ekonomi@kkvgbg.se
Om du har frågor om din anmälan, reservplats eller annat, kontakta kontoret: info@kkvgbg.se