Grundkurs i Finsnickeri 2

Datum: 12-14 april
Plats: Snickeriet våning 5, KKV GBG, Sockerbruket 44
Schema: Alla dagar kl. 10:00 – 15:30 Lunch kl. 12:30 – 13:00
Undervisningstid: 15 timmar
Antal deltagare: 6
Kursledare: Anders Hammarstrand, aw.hammarstrand@gmail.com
Kursavgift: 3531 kr Medlem i KKV GBG: 3250 kr
Sista anmälningsdag: 22 mars kl 12:00

Grundkurs i finsnickeri för nybörjare eller för dig som redan arbetar med snickeri och vill utveckla ditt hanverksmässiga kunnande.

Kursinnehåll

Kursen skall ge deltagarna grundläggande kunskaper i hur man använder de vanligaste handverktygen; olika sorters hyvlar, stämjärn och sågar. Du får pröva på att arbeta vid hyvelbänken med de olika verktygen i olika sorters träslag.
Kursledaren kommer att förklara hur de vanligaste träslagen (furu, ek, bok, ask, lönn, alm och ceder) skiljer sig åt, och vad man bör tänka på när man väljer vilket virke man ska använda; till exempel om man ska bygga en stol.

När man sammanfogar olika träbitar med varandra är det en hel del man måste tänka på för att uppnå ett lyckat resultat, du kommer att få utföra några olika fogar med hög precision.
Du kommer också att få lära dig att slipa och bryna hyvelstål och stämjärn så de får en perfekt och rakbladsvass egg.

Maskiner, framför allt rikt och planhyvel och bandsåg kommer att användas vid vissa arbetsmoment. Kursledaren kommer att visa hur man sågar upp träplankor på ett professionellt sätt till önskade dimensioner, på så sätt kan man spara mycket virke.
Du kommer också att få lära dig att ytbehandla olika sorters träslag med enkla metoder som gör att virket inte förlorar sin naturliga karaktär.

Slutligen kommer kursledaren att visa lite olika böcker om finsnickeri och ge tips om var man kan köpa olika snickeriverktyg av hög kvalitet till bra priser.

Vad ingår?
Kursledaren bidrar med allt material och alla nödvändiga handverktyg. När kursen är genomförd skickar kursledaren ut en utvärdering av kursen till samtliga deltagare.

Vad behöver du förbereda?
Kursdeltagarna behöver inte förbereda sig.

Förkunskaper
Du behöver inte ha några förkunskaper.

Om Anders Hammarstrand

Jag heter Anders Hammarstrand, jag är skulptör, möbelformgivare och finsnickare. Jag har under 40 års tid formgivit och byggt olika typer av skulpturala möbler. Jag är framför allt specialiserad på stolformgivning.

Två veckor innan kursstart får du mail med information inför kursen av kursledaren.

Om du har frågor rörande kursinnehållet, kontakta kursledaren
Om du har frågor rörande din faktura, kontakta ekonomi@kkvgbg.se
Om du har frågor om din anmälan, reservplats eller annat, kontakta kontoret: info@kkvgbg.se