Grundkurs i Koppargrafik

Datum: 8 – 10 mars
Plats: Grafikverkstan, våning 4, KKV GBG, Sockerbruket 44
Schema: 10:00 – 16:30. Lunch 12:30 – 13:30
Undervisningstid: 16 timmar
Antal deltagare: 6
Kursledare: Inger Bernholdsson
Pris: 3800 kr Pris för medlem i KKV GBG: 3500 kr
Sista anmälningsdag: 16 februari kl 12:00

Etsa med Järnklorid på kopparplåt. Du lägger Din första grund i Djuptrycksverkstan.
Vi kommer att arbeta med några olika grunder, och testa flera möjligheter att blottlägga plåten för syraetsning som till exempel linjeetsning, flatgrundsetsning och akvatint. Vi går igenom skötsel och handhavande av pressar och material samt allmänt hur vi arbetar självständigt i Kopparavdelningen.

Kursinnehåll

Första dagen brukar vi efter lite välkomstfika gå igenom kursinnehållet och några hållpunkter. Plåtarna skall förberedas, vi bestämmer hur plåten skall delas, slipas och vilken grund skall läggas. Vi arbetar med hårdgrund, mjukgrund och akvatint. Vi hjälps åt med de olika momenten så att om möjligt vi kan starta att bearbeta plåten första dagen. Tryckpapper delas ut och vi går igenom rutiner i pappersrummet. På eftermiddagen går vi igenom handhavandet i syrarummet, hur man mäter syrahalten och hur vi häller upp syra i ett kar och hur vi tömmer och gör rent karet igen. Samt städrutiner i syrarummet.

Andra dagen på morgonen repeterar vi snabbt hur vi jobbar i syrarummet och sedan går vi igenom inställning av pressar i tryckrummet. Nu jobbar vi med linjeetsning och flatgrunds-etsning under dagen. Passa på att dela papper till dina plåtar när det stämmer i det personliga arbetsflödet. Efter lunch repeterar vi inställning av pressar och gör ett provtryck av några plåtar. Nu kan alla jobba i den takt som passar. Någon gång under eftermiddagen går vi igenom hur man lägger en akvatint. De som vill testa på det kan göra det under söndagen den tredje dagen. Innan vi går för kvällen städar vi tryckavdelningen, det tar max en kvart om vi hjälps åt.

Tredje dagen är ni med och startar upp arbetet och försöker att klara så mycket som möjligt självständigt. Förbereder pressar och syra-kar och lägger papper i blöt om ni skall trycka. Vi jobbar tillsammans med att lägga en akvatint, och sedan försöker hinna provtrycka alla plåtar under dagen. Innan dagen är slut samlas vi för en utvärdering.

Vad ingår?

Kopparplåt 1 mm, plåt 25×20 cm, grunder och oljebaserad färg, t-sprit, rapsolja, järnklorid, och ett tryckpapper 70×100 cm.
Skyddsglasögon, enkla dammskydd vid akvatint-läggning finns. Torkpapper, och makulatur-papper finns.
Digitalt kompendium ingår, behöver du hjälp med utskriften löser vi det!
Kaffe och Te för våra Fikapausar ingår. Men Tag med Lunch , möjlighet att värma mat finns i köket.

Vad behöver du förbereda?

Skyddskläder (förkläde, gammal t-shirt och långbyxor). Kirurghandskar är bra att jobba med när du lägger på färg på plåten och även att ha inuti syrahandskarna när du etsar. Vårt syrarum har ett nyligen installerat fläktsystem som är utmärkt och vi använder dragskåp för syrabadet. Om du är mycket känslig för syraångor eller partiklar rekommenderar vi att du ändå skaffar en ansiktsmask med filter för olika ändamål.
Förberedelse med enklare skisser och idéer så du vet hur du vill dela din plåt och vilken sorts grund du vill lägga.

Förkunskaper

Inga förkunskaper behövs för denna kurs! Men är avsikten att bli godkänd för självständigt arbete i kopparverkstan behöver Du redan ha lite vana att arbeta med någon djuptrycksteknik och ha lite kunskap om arbete med pressar.
Har Du väldigt lite eller inga kunskaper om djuptryck rekommenderar jag att du går även fortsättningskursen eller en ytterligare kurs i djuptryck t.ex Fotopolymergravyr kurs för att bli godkänd som medlem i Koppartryckverkstan.

Om Inger Bernholdsson
Inger Bernholdsson, Tel: 0702-111884, Epost: inger.bernholdsson@telia.com Hemsida: www.ingerbernholdsson.se

Två veckor innan kursstart får du mail med information inför kursen av kursledaren.

Om du har frågor rörande kursinnehållet, kontakta kursledaren
Om du har frågor rörande din faktura, kontakta ekonomi@kkvgbg.se
Om du har frågor om din anmälan, reservplats eller annat, kontakta kontoret: info@kkvgbg.se