Grundkurs i bokbinderi

Datum: 2019 – 27 september – 29 september
Fredag 27e kl 16:00-19:00
Lör- Sön 28-29e kl 10:00-17:00

Antal deltagare: 6
Kursledare: Lisa Holmgren – lisa.holmgren@gmail.com
Pris: 2600kr | Medlem: 2350kr
Sista anmälningsdag: 13 september [öppen för sena anmälningar]

Mål: Denna kurs vänder sig till dig som är nyfiken på bokbinderi, och du skall efter kursen slut kunna binda din egen bok.

Förkunskapskrav: Kursen är öppen för alla oberoende av förkunskaper.

Kursinnehåll: Bokbinderi är en rolig sysselsättning och inte så svårt som man kan tro. Kursen är tänkt att introducera deltagarna till bokens bestånsdelar och olika bindtekniker. Under kursen använder vi oss av så kallad trådbindning, som är en hållbar bindeteknik. Vi kommer att vika inlagor och göra egna bokomslag som vi limmar ihop och pressar på plats.

Vi kommer börja med att gå igenom bokens anatomi för att därefter vika inlagorna till böckerna. Vi kommer alla att göra böcker i ca A4 storlek. När inlagorna är på plats påbörjar vi själva bindningen, som är den del som tar längst tid. Därefter limmas inlagan. 

Under dag tre kommer vi göra omslag till böckerna, med papper beklätt med textil väv, avsett för bokbinderi. Deltagarna kan också välja att ta med sig omslagspapper: det mesta kan funka om det är någorlunda tåligt – kontakta kursledaren om du har frågor. Kursen är i första hand tänkt som en inspiration för att se att man med relativt enkla medel kan få en professionell egenhändigt skapad bok.

Deltagarna får varsitt falsben och ett kompendium med instruktioner och boktips / hemsidor där man kan lära sig mer.

När du har gått en kurs på KKV kan du ansöka om medlemskap till verkstaden. Observera dock att fullgjord kurs inte garanterar att medlemskap beviljas. För mer info se medlemskriterier