Boktryck / Riso

Verkstaden är relativt ny och ligger mittemellan grafiken, anodiseringen, textilen och tuft. Trots sin lilla yta finns många maskiner och möjligheter för att man skall kunna trycka och göra egna artist´s books, zines, posters och grafiska blad.

Risoavdelningen består av två risografer med 13 färger (trummor) för att man skall kunna jobba snabbt och miljövänligt med zines och olika tryck. Denna verkstad är till för medlemmarnas egna publiceringar och utställningar – ej för kommersiellt bruk. Avdelningen har en dator kopplad till risograferna samt ett torkställ för utskrifter.

i Boktrycksavdelningen finns många maskiner och verktyg som behövs för att få till en perfekt trycksak / grafiska blad / artist´s book m.m. Här finns bland annat en letterpress, avdragspress, olika typsnitt i trä, limbindare, skärmaskin, bigare, inbindning för ringpärm, hörnstans, häftapparat, boktryckspress och digelpress.

För att kunna jobba på och använda flera av maskinerna såsom Riso och Letterpressen behöver du gå en kurs hos oss för att lära dig eller ha utbildning på en konstskola eller gått en tidigare kurs. Avdragspressen, typsnitten, limbindaren, bigaren m.m. kan vi visa hur du skall använda för bästa resultat. Vi vill alltid ha en genomgång innan du får access så du vet hur vi vill att maskinerna och avdelningen sköts.


Verkstadsansvariga
Ann Strandvik  annstrandvik
Marie Palmgren mariepalmgren